Olej kokosowy czy oliwa z oliwek? Co wybrać?
Olej kokosowy VS oliwa z oliwek – co wybrać? To pytanie zadaje sobie wielu konsumentów. Oba te tłuszcze mają wiele cennych właściwości i zastosowań, ale co jest lepsze?
Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, dlatego przedstawiamy Wam porównanie, dzięki któremu będziecie wiedzieć, którego tłuszczu lepiej używać w różnych przypadkach.
Olej kokosowy VS oliwa z oliwek – Skład
90% oleju kokosowego stanowią średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT), które są metabolizowane przez organizm człowieka w inny sposób niż pozostałe źródła tłuszczów w naszej diecie. MCT to kwasy tłuszczowe łatwo przyswajalne przez organizm i wykorzystywane bezpośrednio jako źródło energii.
Oliwa z oliwek zawiera głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe (ok. 75%).
Smak i zapach – olej kokosowy VS oliwa z oliwek
Olej kokosowy nierafinowany ma wyraźny, charakterystyczny smak i zapach kokosa. Z tego powodu nie zawsze trafia w gusta każdego.
Oliwa z oliwek jest mniej intensywna w smaku i zapachu od oleju kokosowego, dlatego lepiej sprawdzi się serwowana gościom.
Na czym smażyć?
Oliwa z oliwek ma niższy punkt dymienia (130-180 C) niż olej kokosowy (180-220 C), przez co w niższej niż on temperaturze ulega uszkodzeniu i traci swoje właściwości. Olej kokosowy jest bardziej stabilny i dzięki wyższemu punktowi dymienia lepiej nadaje się do przygotowywania potraw na gorąco (do smażenia, pieczenia, gotowania itd.).
Do przygotowania potraw, które nie wymagają obróbki termicznej, np. do sałatek świetnie sprawdzi się oliwa.
Właściwości
Nasycone kwasy tłuszczowe w oleju kokosowym:
a) MCT mają zdolność do obniżania poziomu złego cholesterolu LDL
b) nasycony kwas laurynowy jest wspomaga odbudowę właściwej flory bakteryjnej jelit i ma działanie przeciwzapalne, wpływając na zwiększenie odporności.
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe w oliwie z oliwek:
a) chronią przed rozwojem chorób serca,
b) obniżają poziom cholesterolu
b) mają właściwości przeciwzapalne.
Oliwa zawiera spore ilości polifenoli, witamin A, E i K (ostatnich dwóch ok. 100x więcej niż olej kokosowy), czyli przeciwutleniaczy.
Zastosowania oleju kokosowego i oliwy
Zarówno oliwa z oliwek, jak i olej kokosowy mają dużo więcej zastosowań niż tylko użyteczność w kuchni i mogą być stosowane w m.in. w kosmetyce (m.in. domowe maseczki i kremy nawilżające), pielęgnacji domu (m.in. maskowanie rys na meblach, domowe smary) itp.
Olej kokosowy czy oliwa z oliwek – co wybrać?
Zarówno olej kokosowy, jak i oliwa z oliwek są wartościowymi tłuszczami i mogą pozytywnie wpłynąć na zdrowie. Najlepiej stosować je zamiennie i urozmaicać dietę o dodawanie ich do potraw oraz stosować je również poza kuchnią. Warto wybierać produkty z dobrej półki, co do których jakości i właściwości nie mamy wątpliwości.