4 Przepisy na przekąski na imprezę
Jeśli macie mało czas na przygotowanie czegoś do jedzenia dla gości i szukacie przepisów na szybkie przekąski na imprezę, robiliśmy dla Was małą ściągę z gotowymi przepisami na szybkie przystawki gotowe w kilka minut.
4 PRZEPISY NA DIETETYCZNE PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ
CHRUPIĄCA CIECIERZYCA
SKŁADNIKI
1 puszka ciecierzycy (waga netto 240g)
2 łyżki oliwy z oliwek (10 ml)
1 łyżka słodkiej papryki (5g)
1 łyżka ostrej papryki (5g)
chilli (1g)
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200C.
Ciecierzycę przepłucz, odsącz i osusz.
Przełóż ciecierzycę na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
Polej olejem kokosowym i posyp przyprawami.
Dokładnie wymieszaj i rozłóż równomiernie na blasze.
Piecz ok. 30-35 min.
SPRING ROLLS
SKŁADNIKI
rukola 100g
papier ryżowy 10 sztuk (40g)
1 czerwona papryka (120g)
1 sztuka awokado (140g)
makaron ryżowy 100g
1 sztuka mango (200g)
1 ogórek (150g)
Sposób przygotowania:
Umyj warzywa.
Przygotuj makaron ryżowy wg instrukcji na opakowaniu.
Arkusz papieru ryżowego namocz w ciepłej wodzie (ok. 15s).
Wyłóż papier na deskę.
Na środku arkusza ułóż po kawałku: ogórka, awokado, mango, papryki, odrobinę makaronu ryżowego i rukolę.
Zawiń jak krokiety.
KULKI MOCY
SKŁADNIKI
40g daktyli
20g kakao
55g płatków owsianych (pół szklanki)
Sposób przygotowania:
Zalej daktyle ciepłą wodą i odstaw na 15 minut.
Płatki zmiksuj z kakao.
Dodaj daktyle i zblenduj.
Ulep kulki mocy wielkości orzecha włoskiego.
Gotowe kulki możesz dodatkowo obtoczyć w płatkach owsianych, wiórkach kokosowych, sproszkowanym surowym kakao lub ksylitolu.
MUFFINY WARZYWNE FIT
SKŁADNIKI
1 papryka zielona bez gniazda (150g)
1 papryka żółta bez gniazda (150g)
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku (5g)
1 papryka czerwona bez gniazda (150g)
10 jajek (600g)
6 pomidorków koktajlowych (120g)
sól i pieprz do smaku (2g)
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Oddziel białka od żółtek.
Ubij mikserem białka.
Dodaj do białek żółtka i mieszaj na małych obrotach.
Masę odstaw na bok i przypraw do smaku. Pokrój paprykę w kostkę, a pomidorki przekrój na pół.
Przygotuj foremkę na muffiny ? spryskaj ją uprzednio olejem kokosowym w sprayu lub wyłóż papierowymi foremkami.
Pokrojone warzywa rozłóż równomiernie na dnie foremek.
Masę jajeczną wylej do foremek wypełnionych warzywami.
Włóż foremki do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na 15-20 minut.