Mango Lassi – Przepis na dietetyczny koktajl z mango
Mango lassi to smaczny i dietetyczny koktajl z mango na bazie jogurtu i mleka kokosowego. Jest idealny jako deser lub orzeźwienie w upalne dni.
Lassi podchodzi z Indii. Tradycyjny napój ma lekko słony smak i dodatek ostrych przypraw, np. chilli. Napój stał się bardzo popularny i doczekał się wielu wersji. Przedstawiona przez nas jest słodka, ale dzięki dodatkowi ksylitolu ma mniejszą kaloryczność.
Mango Lassi powinno być schłodzone i dosyć gęste. My się w nim zakochaliśmy 🙂
Przygotowanie koktajlu zajmuje mniej niż 5 minut.
Dlaczego warto jeść mango?
Mango jest smacznym źródłem witamin i składników mineralnych. Nazywa jest „owocem młodości”, ponieważ zawiera dużo zwiazków przeciwutleniających. Zawarte w nim związki aktywnie łagodzą stany zapalne i mogą hamować rozwój raka piersi i raka okrężnicy. Jest świetnym źródłem błonnika, dzięki czemu wspomaga procesy trawienne.
Jak zrobić mango lassi:
- Mango obierz ze skóry.
- Przekrój mango na pół i wydrąż.
- Wrzuć mango do miski, dodaj pozostałe składniki i zblenduj.
- Przełóż koktajl do szklanek i ozdób mango lassi listkami mięty.