Mango Lassi – Przepis na dietetyczny koktajl z mango

20 kwietnia, 2017

Mango lassi to smaczny i dietetyczny koktajl z mango na bazie jogurtu i mleka kokosowego. Jest idealny jako deser lub orzeźwienie w upalne dni.
Lassi podchodzi z Indii. Tradycyjny napój ma lekko słony smak i dodatek ostrych przypraw, np. chilli. Napój stał się bardzo popularny i doczekał się wielu wersji. Przedstawiona przez nas jest słodka, ale dzięki dodatkowi ksylitolu ma mniejszą kaloryczność.
Mango Lassi powinno być schłodzone i dosyć gęste. My się w nim zakochaliśmy 🙂
Przygotowanie koktajlu zajmuje mniej niż 5 minut.

Dlaczego warto jeść mango?

Mango jest smacznym źródłem witamin i składników mineralnych. Nazywa jest „owocem młodości”, ponieważ zawiera dużo zwiazków przeciwutleniających. Zawarte w nim związki aktywnie łagodzą stany zapalne i mogą hamować rozwój raka piersi i raka okrężnicy. Jest świetnym źródłem błonnika, dzięki czemu wspomaga procesy trawienne.

Jak zrobić mango lassi:

  • Mango obierz ze skóry.
  • Przekrój mango na pół i wydrąż.
  • Wrzuć mango do miski, dodaj pozostałe składniki i zblenduj.
  • Przełóż koktajl do szklanek i ozdób mango lassi listkami mięty.

Polecane dla Ciebie

Składniki
    • 1 łyżeczka ksylitolu (4g)
    • kardamon (2g)
    • 1 mango (280g bez pestki i skórki)
    • jogurt grecki gęsty (300g)
    • mleko kokosowe (120g)