Łosoś pieczony z mango – Pomysł na dietetyczny obiad na szybko

23 lutego, 2017

Obiad nie musi być nudny. Piękny różowy kolor i pyszny smak łososia w połączeniu z delikatnym sosem mango to raj dla kubków smakowych. Doskonały pomysł na obiad: łosoś pieczony- szybkie i dietetyczne danie z łososiem w roli głównej. Szybki obiad dietetyczny gotowy w ok. 30 min.

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  • Na kawałku folii aluminiowej ułóż kilka plastrów cebuli.
  • Połóż na cebuli filet łososia.
  • Obsyp go lekko obsypany lekko solą himalajską, rozgniecionym lub pokrojonym ząbkiem czosnku.
  • Posyp pietruszką i połóż plasterek cytryny.
  • Zawiń rybę w i piecz przez 25 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni C.

Sos:

  • Wydrąż mango.
  • Zblenduj miąższ mango z sokiem z limonki, ksylitolem, imbirem, mlekiem kokosowym i solą himalajską.
  • Przelej całość do rondla przez sitko.
  • Gotuj mus przez ok. 4 minuty do zgęstnienia.
  • Podaj z kaszą kuskus i sałatką.

Polecane dla Ciebie

Składniki
  • sos mango
    • 1 mango (140g)
    • 1 łyżka soku z limonki (5ml)
    • mleko kokosowe (20 ml)
    • 2 łyżeczki ksylitolu (8g)
    • 1 łyżeczka startego imbiru (3g)
    • sól himalajska (0,5g)
    • kuskus (100g)
  • łosoś
    • sól himalajska (1-2g)
    • 1 cebula (50g)
    • 1 filet z łososia (150 g)
    • 1 ząbek czosnku (7g)
    • sok z limonki 20 ml
    • natka pietruszki (2g)