Gruszki pieczone – Dietetyczny deser

23 lutego, 2017

Pieczone gruszki to sposób na idealny dietetyczny deser. Są pyszne i lekkie, słodkie, aromatyczne i rozgrzewające – idealne na chłodne wieczory. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Gruszki można doprawić wg własnych upodobań.

Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni C.
  • Gruszki obierz, przekrój na pół i pozbaw gniazd.
  • Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem.
  • Połóż gruszki na blaszce.
  • Polej gruszki olejem kokosowym.
  • Piecz w temperaturze 200 stopni ok. 20 minut.
  • Wyjmij gruszki i posyp je ksylitolem i cynamonem (możesz posypać połamaną gorzką czekoladą lub dodać inne ulubione dodatki). Możesz je także polać masłem sezamowym o smaku czekolady.

Polecane dla Ciebie

Składniki
    • 1 łyżeczka ksylitolu (5g)
    • 1 łyżeczka oleju kokosowego (5g)
    • 2 gruszki (240g)
    • cynamon (2g)