Muffiny jajeczne
23 lutego, 2017
Muffiny kojarzą się ze słodkimi wyrzutami sumienia, ale można je przygotować również w wersji wytrawnej i dietetycznej. Dietetyczne muffinki warzywne fit to świetny pomysł na śniadanie, kolację lub podwieczorek. Smakują świetnie na ciepło, jak i na zimno. Oprócz walorów smakowych wyglądają obłędnie – są kolorowe i ładnie wyrośnięte. Można do nich dodać ulubione składniki.
Z przepisu wychodzi 12 muffinek – sugerowane 4 porcje, można je podzielić wg własnych upodobań.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Oddziel białka od żółtek.
- Ubij mikserem białka.
- Dodaj do białek żółtka i mieszaj na małych obrotach.
- Masę odstaw na bok i przypraw do smaku. Pokrój paprykę w kostkę, a pomidorki przekrój na pół.
- Przygotuj foremkę na muffiny – spryskaj ją uprzednio olejem kokosowym w sprayu lub wyłóż papierowymi foremkami.
- Pokrojone warzywa rozłóż równomiernie na dnie foremek.
- Masę jajeczną wylej do foremek wypełnionych warzywami.
- Włóż foremki do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na 15-20 minut.