Muffiny jajeczne

23 lutego, 2017

Muffiny kojarzą się ze słodkimi wyrzutami sumienia, ale można je przygotować również w wersji wytrawnej i dietetycznej. Dietetyczne muffinki warzywne fit to świetny pomysł na śniadanie, kolację lub podwieczorek. Smakują świetnie na ciepło, jak i na zimno. Oprócz walorów smakowych wyglądają obłędnie – są kolorowe i ładnie wyrośnięte. Można do nich dodać ulubione składniki.

Z przepisu wychodzi 12 muffinek – sugerowane 4 porcje, można je podzielić wg własnych upodobań.

 Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  • Oddziel białka od żółtek.
  • Ubij mikserem białka.
  • Dodaj do białek żółtka i mieszaj na małych obrotach.
  • Masę odstaw na bok i przypraw do smaku. Pokrój paprykę w kostkę, a pomidorki przekrój na pół.
  • Przygotuj foremkę na muffiny – spryskaj ją uprzednio olejem kokosowym w sprayu lub wyłóż papierowymi foremkami.
  • Pokrojone warzywa rozłóż równomiernie na dnie foremek.
  • Masę jajeczną wylej do foremek wypełnionych warzywami.
  • Włóż foremki do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na 15-20 minut.

 

Polecane dla Ciebie

Składniki
    • 1 papryka zielona bez gniazda (150g)
    • 1 papryka żółta bez gniazda (150g)
    • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku (5g)
    • 1 papryka czerwona bez gniazda (150g)
    • 10 jajek (600g)
    • 6 pomidorków koktajlowych (120g)
    • sól i pieprz do smaku (2g)