Ciasto czekoladowe z fasoli (fit brownie fasolowe)

23 Luty, 2017

Ciasto czekoladowe – fit brownie z czerwonej fasoli to świetna alternatywa dla słodyczy. Ciasto jest bez mąki i bez cukru. Idealne dla osób na dietach eliminacyjnych (dieta bezglutenowa, dieta bezlaktozowa). Ciasto jest lekko wilgotne, mocno czekoladowe, miękkie i puszyste, a przede wszystkim sycące. W smaku fasola nie jest wyczuwalna.

Z poniższego przepisu wychodzi 6 porcji ciasta.

Sposób przygotowania:

  • Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  • Opłucz dokładnie fasolę.
  • Przesyp fasolę do dużej miski.
  • Dodaj jajka i białka.
  • Wrzuć kilka daktyli.
  • Dolej wodę.
  • Dodaj kakao.
  • Dodaj sodę oczyszczoną.
  • Całość bardzo dokładnie zblenduj.
  • Gotową masę przelej do foremki na ciasto i umieść w piekarniku.
  • Piecz przez ok. 45 min.
  • Gotowe ciasto polej masłem sezamowym o smaku czekolady i udekoruj wg uznania.

Polecane dla Ciebie

Składniki
    • 1/4 szklanki wody
    • łyżeczka sody oczyszczonej (5g)
    • szczypta soli
    • daktyle (20g)
    • 2 białka jaj (70g)
    • fasola z puszki (320g)
    • kakao (20g)
    • 2 jajka (120g)