Dietetyczne ciasto czekoladowe z fasoli (fit brownie fasolowe)
23 lutego, 2017
Dietetyczne ciasto czekoladowe – fit brownie z czerwonej fasoli to świetna alternatywa dla słodyczy. Ciasto jest bez mąki i bez cukru. Idealne dla osób na diecie odchudzającej lub dietach eliminacyjnych (dieta bezglutenowa, dieta bezlaktozowa). Ciasto jest lekko wilgotne, mocno czekoladowe, miękkie i puszyste, a przede wszystkim sycące. W smaku fasola nie jest wyczuwalna.
Z poniższego przepisu wychodzi 6 porcji ciasta.
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Opłucz dokładnie fasolę.
- Przesyp fasolę do dużej miski.
- Dodaj jajka i białka.
- Wrzuć kilka daktyli.
- Dolej wodę.
- Dodaj kakao.
- Dodaj sodę oczyszczoną.
- Całość bardzo dokładnie zblenduj.
- Gotową masę przelej do foremki na ciasto i umieść w piekarniku.
- Piecz przez ok. 45 min.
- Gotowe ciasto polej masłem sezamowym o smaku czekolady i udekoruj wg uznania.