Ciasto marchewkowe FIT – Dietetyczne ciasto z marchwi
16 marca, 2017
Dietetyczne ciasto marchewkowe – fit ciasto z marchwi to smaczna alternatywa dla słodyczy. Ciasto zawiera mąkę gryczaną, która jest zdrowszą alternatywą dla zwykłej mąki pszennej. Nie zawiera dodatkowego cukru. Ciasto jest idealne dla osób na diecie odchudzającej lub dietach eliminacyjnych (dieta bezglutenowa, dieta bezlaktozowa). Ciasto jest lekko wilgotne, miękkie i puszyste, a przede wszystkim sycące.
Z poniższego przepisu wychodzi 8 porcji ciasta.
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 160 stopni.
- Utrzyj marchewkę na tarce o drobnych oczkach.
- Oddziel białka od żółtek.
- Ubij białka na sztywną pianę.
- Dodaj żółtka do marchwi.
- Dodaj ubite białko do marchwi.
- Dodaj produkty sypkie: proszek do pieczenia, cynamon i mąkę. Wymieszaj.
- Masę wylej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem kokosowym.
- Piecz ciasto w 160 stopniach (termoobieg) przez ok. 60 min.
- Posyp zblendowanym ksylitolem.
- Gotowe ciasto możesz polać masłem sezamowym o smaku wanilii i udekorować wg uznania.