Chrupiąca ciecierzyca pieczona – zdrowa przekąska FIT
Ostatnio bardzo dużo słyszy się o humusie, jednak to nie jedyne pyszne zastosowanie ciecierzycy (inaczej zwanej cieciorką). Jeśli szukacie zdrowej, dietetycznej i wartościowej przekąski do pochrupania, chrupiąca ciecierzyca pieczona będzie idealna. Jest świetna jako przekąska, ale może też stanowić wspaniały dodatek do sałatek lub zup. Stanowi pyszną i zdrową alternatywę dla chipsów czy krakersów.
Sama ciecierzyca ma lekko orzechowy posmak. Jest bogactwem witamin (kwas foliowy, witaminy z grupy B) i minerałów (wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor) oraz białka. Jest dobrym źródłem białka i ma niski indeks glikemiczny, nie powoduje gwałtownych wyrzutów insuliny, dlatego jest polecana również w diecie odchudzającej.
Przepis można modyfikować wg własnych upodobań. Do przygotowania pieczonej ciecierzycy można użyć ulubionych przypraw, żeby przekąska wyszła na słodko lub nas słono. Można ją podać z sosem np. na bazie jogurtu.
Pieczoną ciecierzycę najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu, na ciepło – wtedy jest najbardziej chrupka, jednak smakuje dobrze również na zimno.
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Ciecierzycę wypłucz, odsącz na sicie i dokładnie osusz.
- Przełóż ciecierzycę na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
- Polej ciecierzycę oliwą z oliwek lub olejem kokosowym i posyp przyprawami.
- Całość dokładnie wymieszaj, rozłóż równomiernie na blasze.
- Piecz przez ok. 30-35 min.