Olej kokosowy – Właściwości i zastosowania
Olej kokosowy i orzechy kokosa były przez wiele lat potępiane ze względu na zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, które uważano za sprzyjające rozwojowi m.in. otyłości, zawałów i miażdżycy i posiadające zdolność podwyższania poziomu cholesterolu we krwi. Późniejsze badania dowiodły, że olej kokosowy nie tylko nie powoduje powyższych, ale ma też szereg niesamowitych właściwości i szerokie spektrum zastosowań.
Olej kokosowy uważa się za najzdrowszy na świecie dzięki zawartości trójglicerydów średniołańcuchowych (MCT). Są one trawione i metabolizowane inaczej niż pozostałe tłuszcze – ciało wykorzystuje je do produkcji energii, zamiast magazynowania w komórkach tłuszczowych. Po spożyciu oleju kokosowego wzrasta poziom energii, co przyspiesza przemianę materii.
Olej kokosowy – Właściwości i zastosowanie
Olej kokosowy ma właściwości prozdrowotne i szerokie zastosowanie w diecie, odchudzaniu i kosmetyce. Jest bardzo sycący. Dodany do potraw szybciej zaspokaja głód, dlatego może być włączany do diety osób na diecie odchudzającej, szczególnie z otyłością brzuszną.
Olej kokosowy pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi i zapobiega rozwojowi insulinooporności. Jest korzystny zarówno dla diabetyków, jak i dla osób borykających się z problemem nadwagi i otyłości. Pomaga usprawnić wydzielanie insuliny i uwrażliwia na nią komórki, dzięki czemu odwraca skutki insulinooporności.
Olej kokosowy pomaga zapobiegać chorobom takim, jak cukrzyca, otyłość i choroby serca. Tłuszcze kokosowe składają się głównie z trójgicerydów średniołańcuchowych (MCT), które różnią się od innych tłuszczów nasyconych i jedną z ich właściwości jest zapobieganie chorobom serca i wylewom. Zjawisko to jest najlepiej zauważalne wśród populacji, gdzie codzienna dieta składa się głównie z kokosów. Choroby serca były nieznane wśród tych populacji aż do czasu zmiany tradycyjnej diety na bogate w cukier i przetworzone ziarna potrawy charakterystyczne dla Zachodu.
Badania wykazały, że oleje MCT posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, pomagające w zapobieganiu tworzenia się zatorów w tętnicach i rozwojowi chorób serca.
Medycyna ludowa wielu kultur wykorzystuje olej z kokosa do leczenia różnych problemów zdrowotnych. Jedną z jego właściwości jest działanie przeciwbakteryjne. Ponadto substancje zawarte w oleju kokosowym zabijają mikroorganizmy wywołujące infekcje zatok, zapalenie płuc, kandydozę, grypę, infekcje pęcherza moczowego, odrę, opryszczkę, mononukleozę, zapalenie wątroby typu C i wiele innych. Olej kokosowy wzmacnia układ immunologiczny, usprawnia trawienie, chroni przed nowotworami i wspomaga pracę tarczycy.
Olej z kokosa zawiera kwas laurowy o silnym działaniu antybakteryjnym, antywirusowym i grzybobójczym. Dzięki zawartości kwasu laurowego olej kokosowy hamuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy i infekcje jamy ustnej. Wg badan olej kokosowy potrafi zwalczyć gronkowca złocistego, który jest częstą przyczyną chorób skóry.
Olej kokosowy ma szerokie zastosowanie w kuchni, np. do smażenia lub jako dodatek do dietetycznych dań. Oleje MCT z oleju kokosowego pomagają w leczeniu chorób związanych z funkcjonowaniem mózgu, szczególnie choroby Parkinsona i Alzheimera. Spożywanie oleju prowadzi do zwiększenia ciał ketonowych w mózgu, które są dla niego alternatywnym (zamiast glukozy) źródłem energii, prowadząc w efekcie to do poprawy funkcji poznawczych chorego.
Rodzaje oleju kokosowego
Na rynku są dostępne dwa rodzaje oleju kokosowego: olej kokosowy rafinowany (bielszy, bezzapachowy) oraz olej kokosowy nierafinowany (tłoczony na zimno, o delikatnym, kokosowym zapachu). Olej tłoczony na zimno ma wyższe właściwości prozdrowotne, ale jest też droższy. Porównanie olejów TUTAJ
W skład tego oleju wchodzą głownie nasycone kwasy tłuszczowe, których zawartość wynosi ok. 90% oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (jednonienasycone-ok. 6,5%, wielonienasycone-ok. 1,5%), witaminy E, B, C, minerały (wapn, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk) i aminokwasy. Większość kwasów nasyconych w oleju kokosowym stanowią kwasy średniołańcuchowe MCT, co sprawia, że olej kokosowy nie tylko stanowi źródło energii, która nie jest magazynowana w komórkach tłuszczowych, ale także przyspiesza metabolizm.
Istotną cechą oleju kokosowego jest jego trwałość oraz wysoka temperatura dymienia (185-205C), dzięki czemu sprawdza się idealnie do smażenia czy też pieczenia.