23 lutego, 2017 Udostępnij

Zielona herbata kontra zielona kawa

Zielona herbata i zielona kawa to produkty, które towarzyszą ludzkości od tysięcy lat i zdołały zyskać na popularności bez podchwytliwych zagrań producentów reklam. Oba produkty oddziałują pozytywnie na zdrowie, a odpowiednio stosowane mogą również przyczynić się do utraty tkanki tłuszczowej. Jednak który z nich jest bardziej godny polecenia? Sprawdźmy to.

Zielona herbata

W Chinach i Japonii zielona herbata pita jest od setek lat, a jej przygotowanie to sztuka, w której istotny jest każdy detal. Nic zatem dziwnego, że większość badań odnośnie pozytywnych właściwości zielonej herbaty była przeprowadzona właśnie w tych dwóch krajach, bowiem naukowcom nie umknął uwadze fakt długowieczności i witalności tych azjatyckich narodów. Problem z tego typu badaniami polega jedynie na tym, że fakt długowieczności i dobrego zdrowia mieszkańców Azji może nie być tylko rezultatem spożywania dużych ilości substancji zawartych w liściach zielonej herbaty, lecz spokojnego trybu życia, mało przetworzonej żywności i poczucia przynależności do większej społeczności. Z drugiej strony nie da się zaprzeczyć, że liczne badania potwierdzają pozytywne oddziaływanie zielonej herbaty, a w większości przypadków jej aktywnego składnika galusany epigallokatechiny (EGCG), na proces odchudzania, zapobiegania chorobom serca i zwalczania komórek rakowych.

Właściwości odchudzające

Zielona herbata przyspiesza utratę wagi głównie poprzez podniesienie efektywności spalania tłuszczu w organizmie. W szczególności w połączeniu z CLA, zielona herbata sprawia, że organizm szybciej i skuteczniej dobiera się do zapasów tkanki tłuszczowej w trakcie wysiłku fizycznego. Ponadto zielona herbata spowalnia proces trawienia skrobi, dzięki czemu nasz organizm przyswaja mniej kalorii. Rezultatem tego procesu będzie zmniejszona ilość energii zmagazynowanej w postaci tkanki tłuszczowej. Dodatkowo flawonole, zawarte w zielonej herbacie, hamują działanie enzymu odpowiedzialnego za proces odkładania tłuszczu w komórkach. Jej jedynym mankamentem jest fakt, że aby osiągnąć optymalną dawkę EGCG i przyspieszyć proces odchudzania, potrzebne jest wypicie około 9 filiżanek herbaty, co może być kłopotliwe. Dodatkowo zielona herbata pita w nadmiarze może w zbyt dużym stopniu obciążać wątrobę, dlatego rozsądnie jest postawić na suplementy zawierające skoncentrowany ekstrakt z zielonej herbaty.

Zielona herbata znajdzie również swoje zastosowanie w sportach wytrzymałościowych. Po pierwsze jej działanie antyoksydacyjne pomoże w procesie regeneracji po wyczerpującym treningu, a w połączeniu z wysokotłuszczową dietą przyspieszy proces pozyskiwania energii z kwasów tłuszczowych.

Właściwości zielonej herbaty
? Napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco, ponieważ zawiera dużo teiny (substancji podobnej w działaniu do kofeiny), z kolejnych parzeń jednak działa już uspokajająco, pomaga skutecznie radzić sobie z napięciami emocjonalnymi i stresem.
? Zielona herbata ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie trawiennym. Pobudza go również do wydzielania soków trawiennych.
? Obniża ciśnienie krwi, poprawiając przy tym krążenie, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.
? Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi.
? Jest bogata w witaminy C, E, B oraz minerały.
? Zawarte w niej garbniki zapobiegają nowotworom.
? Pobudza działanie pęcherza moczowego, co przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu.
? Zielona herbata wspomaga odchudzanie, ponieważ przyspiesza metabolizm i usuwa produkty przemiany materii.
? Chłodnego naparu używa się do przemywania spojówek oraz powiek w leczeniu stanu zapalnego.

Zielona kawa

Zielone ziarna kawy, mimo że znane są od dłuższego czasu, dopiero ostatnio zyskały miano produktu przyspieszającego utratę tkanki tłuszczowej. Zielona kawa swoje właściwości zawdzięcza w głównej mierze wysokiej zawartości kwasu chlorogenowego, którego ilość ulega znacznej redukcji podczas procesu palenia. To właśnie dzięki surowej, nieprzetworzonej formie, zielone ziarna kawy mają działanie prozdrowotne i odchudzające. Kwas chlorogenowy jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu regularne spożywanie ekstraktu z zielonej kawy może w dużym stopniu ograniczyć szkody wyrządzone w naszym organizmie przez wolne rodniki.

Właściwości odchudzające

Niewiele jest badań potwierdzających skuteczność stosowania zielonej kawy w celu redukcji tkanki tłuszczowej. Jednak jedno z nich z roku 2007 jest szczególnie przekonujące. Badane osoby zostały podzielone na dwie grupy. Jedna otrzymywała przedtreningowo dawkę czarnej kawy z dodatkiem ekstraktu z zielonej kawy, natomiast osoby z grupy drugiej otrzymywały wyłącznie czarną kawę. Po 12 tygodniach ćwiczeń i diety, osoby z grupy stosującej ekstrakt z zielonej kawy straciły średnio 6 kilogramów, gdy tymczasem osoby pijące wyłącznie czarną kawę osiągnęły spadek jedynie o 2 kilogramy.

Właściwości zielonej kawy
? Działa antyoksydacyjnie dzięki zawartości kwasu chlorogenowego.
? Zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, dzięki czemu jest pomocna w walce z cukrzycą typu 2.
? Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, dzięki czemu jest skuteczna w zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego.
? Potęguje odchudzające działanie kofeiny.

Werdykt

Liczba przeprowadzonych badań i udowodnione szerokie działanie prozdrowotne wskazują jasno, że zwycięzcą tego pojedynku zostaje zielona herbata. Spożywana regularnie zapewni nam zdrowie do późnej starości. Zielona kawa stanowi jedynie ciekawy dodatek do zdrowego trybu życia.

Zobacz również