08 czerwca, 2017 Udostępnij

Sól w diecie – Ile soli zawierają produkty spożywcze?

Sól (chlorek sodu, NaCl) spożywana w rozsądnych ilościach jest zdrowa. Wspomaga gospodarkę wodną i równowagę kwasowo-zasadową organizmu, umożliwia prawidłową pracę komórek nerwowych i mięśniowych. Niestety na skutek współczesnej diety często jadamy jej zbyt dużo. Czy wiesz,

Sól i zapotrzebowanie na sód

Przeciętny człowiek powinien zjadać max do 2,4g sodu (6g soli) dziennie – jest to ok. jedna płaska łyżeczka od herbaty. Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca ograniczanie spożycia soli przy problemach z nadciśnieniem krwi i problemami sercowymi.
Niestety większość z nas przekracza wartość dziennego wskazanego spożycia bez nieświadome spożywanie produktów, które zawierają dużo soli.

Sól w diecie Ile soli zawierają produktyŹródła sodu

Większość naturalnych produktów roślinnych i odzwierzęcych zawiera małe ilości sodu. Jedynie w jajach i podrobach jego zawartość przekracza 120mg/100g produktu. W żywności przetworzonej jest jej już sporo – jest dodawana do produktów do wzmocnienia pożądanego smaku i ze względu na właściwości konserwujące. Dużo sodu zawierają m.in. wędliny, kupowane sosy, ser żółty, keczup, ogórki kiszone, wędzonki, słone przekąski (paluszki, krakersy, chipsy). Polacy spożywają zbyt dużo soli, jednak „tylko” 38% sodu pochodzi z soli kuchennej, a aż 22% z pieczywa i ponad 19% z mięsa i przetworów.

Ile soli zawierają produkty?

W produktach spożywczych dostępnych na polskim rynku zawartość soli jest zróżnicowana. Poniżej przedstawiamy listę popularnych produktów zawierających sól:

1. Sery
Wśród serów najmniej soli zawierają sery twarogowe i homogenizowane: ok. 0,1g/100g produktu, a najwięcej sery podpuszczkowe, topione i żółte – nawet ponad 4,7g/100g produktu.

2. Wędliny
W wędlinach zawartość soli waha się między 1,2g/100 g do prawie 5g/100g.

3. Margaryna
Niesolone margaryny zawierają mało soli, od 0,15% do 0,30%.

4. Pieczywo
W pieczywie znajduje się od ok. 0,3g di 1,8g soli na 100g produktu.

5. Produkty śniadaniowe
Płatki owsiane, otręby pszenne zawierają mniej niż 0,05 g soli w 100 g produktu, natomiast płatki żytnie, kukurydziane i pszenne nawet do 3g soli w 100g produktu.

6. Sosy i keczupy
Sosy i keczupy zawierają znaczne ilości soli, ok. 3g/100g produktu.

7. Słone przekąski
Paluszki, chipsy, krakersy, wafle ryżowe zawierają średnio 2-3% soli. 100 g prażonych, solonych orzeszków to prawie 2g sodu.

Oznaczenia soli na etykietach produktów

„Bez soli” – produkt zawiera mniej niż 5 mg sodu w porcji
„Niska zawartość soli” – produkt zawiera do 140 mg sodu w porcji
„Obniżona zawartość soli” – obniżony poziom sodu w produkcie o 25%
„Niesolony” – bez dodatku soli, ale z naturalną zawartością sodu

Ile soli jeść?

Znajomość zawartości soli w produktach spożywczych jest istotna do podejmowania świadomych decyzji konsumenckich.
W codziennej diecie powinniśmy używać mało soli kuchennej, gdyż większość produktów zawiera już wystarczającą ilość chlorku sodu.

Zobacz również