03 Grudzień, 2017 Udostępnij

Zespół jelita drażliwego – przyczyny, objawy

Według badań, co piąta osoba na świecie może uskarżać się na zespół jelita drażliwego. Tylko część z nich zgłasza się z tym problemem do lekarza, pozostali cierpią w milczeniu. Nietolerancje pokarmowe spotykają nas jeszcze częściej niż alergie. Jeśli biegunki i zaparcia nie są Ci obce, jesteś ostatnio osowiały i wiecznie zmęczony, a nawet masz wrażenie, że powoli dopada Cię depresja, możesz być jedną z osób borykających się z którymś z tych problemów.

Czym właściwie różni się nietolerancja pokarmowa od alergii pokarmowej i co kryje się pod pojęciem ?zespół jelita drażliwego?? Czy leczenie farmakologiczne to jedyna droga ratunku? Spróbujmy odpowiedzieć sobie na te pytania.

Krótko o jelitach

Jelita to wbrew pozorom bardzo ważna część Twojego organizmu. To właśnie w nich odbywa się w dużej mierze trawienie spożywanych przez Ciebie posiłków oraz wchłanianie składników odżywczych w nich zawartych. W jelicie grubym wytwarzana jest również witamina K oraz wchłaniana woda. Poza tymi najbardziej podstawowymi funkcjami, jelita odpowiadają również za Twoją odporność oraz – co może wydawać się dziwne – nastrój. Jelita są nawet nazywane „drugim mózgiem” właśnie ze względu na ich nierozerwalny związek z samopoczuciem, stanem zdrowia oraz emocjami. Znasz wrażenie „motylków w brzuchu”? To IBS (zespół jelita drażliwego). Czy wiesz, że w tej części Twojego organizmu znajduje się więcej komórek nerwowych niż w rdzeniu kręgowym, a na dodatek działają one w sposób autonomiczny ? bez kontroli ze strony ośrodkowego układu nerwowego? Kiedyś IBS nazywano „nerwicą jelit’, co wyraźnie kojarzy się z ludzką psychiką ? i nie jest to przypadek.

Czym się różni nietolerancja pokarmowa od alergii?

Bardzo często stosuje się te dwa terminy zamiennie. Są to jednak dwa różne problemy, choć oba dotyczą bezpośrednio pokarmów. Alergia jest związana z układem immunologicznym, natomiast nieprzyjemne reakcje organizmu przy nietolerancji pojawiają się z powodu braku odpowiednich enzymów. Kiedy ciało odpowiada negatywnie na dany produkt już chwilę po spożyciu nawet niewielkiej jego ilości, zazwyczaj nie ma wątpliwości, co wywołało problem i że jest to właśnie alergia. Co więcej –  taki jej rodzaj, który może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego i w efekcie do śmierci. Najczęstsze objawy to obrzęk, problemy z oddychaniem lub z pracą serca, wysypka, wymioty i biegunka. Nie zawsze jednak przy tej dolegliwości ciało reaguje od razu. Objawy mogą wystąpić nawet do 96 godzin po spożyciu alergenu, często bywają też nietypowe. Wtedy właśnie bardzo łatwo pomylić alergię z nietolerancją.

Co to jest nietolerancja pokarmowa?

Przy nietolerancji najczęściej brakuje enzymów trawiących laktozę, fruktozę i histaminę, jednak nietolerancja może się również pojawić przy spożyciu konserwantów, zwłaszcza siarczanów. Niewielkie ilości pokarmów zawierających te związki zazwyczaj nie stanowią problemu, ale już obfitszy posiłek zaowocuje bólem głowy, zmęczeniem, biegunką czy też wzdęciami. Samych powodów nietolerancji może być wiele: dziedziczność, nadmierna higiena w dzieciństwie, nowe produkty, zbyt wczesne urozmaicenie diety, zanieczyszczenie środowiska, uprzemysłowienie produkcji żywności (aromaty, dodatki, konserwanty). Jeżeli podejrzewasz u siebie nietolerancję, warto to sprawdzić. W tym celu można wykonać testy oddechowe lub badania poziomu enzymów we krwi.

Czym jest zespół jelita drażliwego? Objawy

Istnieją cztery rodzaje zespołu jelita drażliwego: z przewagą biegunki, z przewagą zaparć, biegunkowo-zaparciowy oraz nieokreślony. Jest to jeden z powodów dlaczego to schorzenie tak trudno zdiagnozować. IBS może być mylone z celiakią, nietolerancją pokarmową, chorobami pasożytniczymi, nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit, czy nawet z rakiem jelit. Lekarz, konsultując chorego, nie stwierdzi odchyleń w badaniach fizykalnych, obrazowych czy tomografii brzucha. Jest jednak kilka elementów, które pomogą zdiagnozować tę chorobę. Bóle brzucha nie występują podczas snu i zazwyczaj ustępują po wypróżnieniu. Chory nie ma również problemów z utratą masy ciała, przełykaniem i nie występuje u niego gorączka czy przyspieszona akcja serca. Zazwyczaj, aby rozpoznać czy mamy do czynienia z IBS, należy stwierdzić brak występowania objawów alarmowych, związek dolegliwości z rytmem wypróżnień i wykluczyć jakiekolwiek odchylenia w badaniach fizykalnych. Jeśli chcemy mieć pewność, dobrym rozwiązaniem będą kompleksowe badania laboratoryjne krwi, kału, USG i RTG jamy brzusznej oraz kolonoskopia.

Jak sprawdzić, czy mam nietolerancję laktozy?

Samodzielnie możesz rozpoznać u siebie nietolerancję laktozy. Wystarczy, że na dwa tygodnie wykluczysz ją ze swojej diety. Po tym czasie napij się mleka. Jeśli objawy nie pojawiały się w ciągu tych dwóch tygodni i wróciły po wypiciu mleka, raczej nie musisz martwić się zespołem jelita drażliwego. Masz do czynienia z nietolerancją laktozy.

Zespół jelita drażliwego – przyczyny

Zespół jelita drażliwego IBS Przyczyny objawyJak na razie nie ustalono w stu procentach powodów występowania IBS. Wyróżniono jednak pewne czynniki mające wpływ na pojawianie się i zaostrzanie objawów. Są to: nieprawidłowa dieta, siedzący tryb życia, zaburzenia hormonalne, alergie pokarmowe, przebyta infekcja układu pokarmowego, spożywanie alkoholu. Jednym z najważniejszych czynników jest również stres. Każde zdarzenie w naszym życiu i towarzyszące im emocje mogą bardzo szybko i wyraźnie odbić się na naszym układzie pokarmowym. Gniew przyspiesza skurcze perystaltyczne, natomiast depresja znacząco je zwalnia. To właśnie w jelitach znajduje się 95% serotoniny, czyli hormonu, który znacząco wpływa na nasz pozytywny nastrój. Jeżeli żyjemy w permanentnym stresie, pojawienie się problemów z układem trawiennym to jedynie kwestia czasu.

Jak dbać o jelita? Po pierwsze: nie stresuj się!

„Złość kumuluje się w brzuchu”. Bez względu na to czy masz problemy z jelitami czy też nie, warto wziąć sobie powyższe powiedzenie do serca. Unikanie długotrwałego stresu jest kluczowe dla zachowania ich w zdrowiu. Należy również pamiętać o odpowiedniej diecie: unikaniu ciężkostrawnych potraw, spożywaniu należytej ilości błonnika oraz piciu odpowiedniej ilości wody. Poza tym: trzymasz w ręku Trec Magazine, co prawdopodobnie oznacza, że jesteś aktywny fizycznie.  Bardzo dobrze! Bez względu na to czy uprawiasz sport profesjonalnie, czy amatorsko ? nie przestawaj. To najlepszy sposób na zachowanie zdrowia. Dbaj o swoje ciało kompleksowo przez całe życie, a problemy z jelitami powinny Cię ominąć.

Nietolerancja pokarmowa czy alergia?

NIETOLERANCJA ALERGIA

 

CZAS REAKCJI:

 

 

ILOŚĆ SUBSTANCJI:

 

 

NAJCZĘSTSZE OBJAWY:

 

 

NAJCZĘSTSZE PRODUKTY:

Zazwyczaj opóźniony.

 

 

Większa ilość danego produktu.

 

Zmęczenie, wzdęcia, biegunka/zaparcia, migrena, ból stawów, reakcje skórne.

 

Mleko, gluten.

Zazwyczaj natychmiast.

 

Nawet niewielka ilość alergenu.

 

Obrzęk, problemy z oddychaniem, problemy z sercem, wymioty, biegunka, wysypka, rumień.

 

Orzechy, soja, truskawki, pomidory, chleb.

 

 

Zobacz również