Budyń z kaszy jaglanej – Fit przepis

16 Listopad, 2017

Dzisiaj danie idealne na śniadanie, deser, posiłek przedtreningowy i potreningowy, na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, a także bezlaktozowej i bezglutenowej. Budyń z kaszy jaglanej.

Budyń z kaszy jaglanej

Jest pyszny i bardzo sycący, a jego przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje 5 min + 20 min gotowania. Nawet jeśli nie jesteście fanami smaku kaszy jaglanej, nie ma się czym przejmować. Kasza jaglana ma lekko gorzkawy smak, ale łatwo się go pozbyć przez obfite płukanie wodą przed ugotowaniem (najpierw zimną, potem gorącą wodą) lub moczenie wcześniej przez kilka godzin z dodatkiem soku z cytryny. Dodatek banana i masła orzechowego dominują i dają niepowtarzalny smak.

Sposób przygotowania:

  • Do 0,5 szklanki kaszy jaglanej dodaj 2 szklanki mleka kokosowego i gotuj przez ok. 20 min.
  • Po ugotowaniu dodaj kolejną szklankę mleka, łyżkę ksylitolu, banana, masło orzechowe.
  • Całość dokładnie zmieszaj przy pomocy blendera.
  • Rozłóż budyń do miseczek i ozdób przy pomocy banana i wiórków kokosowych.

 

Polecane dla Ciebie

Produkty użyte do przepisu

Składniki
    • 0,5 szklanki kaszy jaglanej (90g)
    • 3 szklanki mleka kokosowego (750g)
    • 1 łyżka ksylitolu (15g)
    • banan (120g)
    • 2 łyżki masła orzechowego (40g)
    • 1 łyżka wiórków kokosowych (5g)