Ciasto z batatów FIT

07 Grudzień, 2017

Ciasto z batatów FIT. Idealne ciasto na szybko, bez pieczenia autorstwa Marcina.

Jeśli próbowaliście naszego ciasta marchewkowego, to ciasto jeszcze bardziej przypadnie Wam do gustu. Ciasto z batatów jest wilgotne i delikatne. Zawiera mąkę kokosową i mleczko kokosowe, dzięki czemu jest idealne dla osób na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej. Jeden kawałek ma tylko ok. 220 kcal. Ten przepis sprawdzi się również idealnie przy świątecznych wypiekach. Zaskoczcie gości niebanalnym smakiem nowego deseru.

Ciasto z batatów FIT – przepis:

  • Ugotuj bataty, odcedź i ostudź.
  • Do miski wsyp mąkę kokosową, kakao i odżywkę białkową.
  • Dodaj składniki płynne: miód, rozpuszczony olej kokosowy.
  • Całość dokładnie zmieszaj, uformuj zbitą masę i rozłóż ją równomiernie na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Do miski wrzuć  ugotowane wcześniej bataty.
  • Dodaj składniki płynne: mleczko kokosowe, miód, rozpuszczony olej kokosowy.
  • Całość dokładnie zmieszaj za pomocą blendera.
  • Przełóż masę na przygotowany wcześniej spód.
  • Na wierzchu rozłóż orzechy włoskie. Gotowe!

Polecane dla Ciebie

Produkty użyte do przepisu

Składniki
  • spód
    • mąka kokosowa (50g)
    • kakao (30g)
    • 1 miarka odżywki białkowej Whey 100 Trec Nutrition smak czekoladowy
    • miód (20g)
    • olej kokosowy (30g)
  • masa
    • ugotowany batat (300g)
    • mleczko kokosowe (200g)
    • miód (20g)
    • olej kokosowy (30g)
    • orzechy włoskie (50g)