Ciasto bananowe fit

09 Listopad, 2017

Ciasto bananowe FIT to nasza kolejna propozycja na szybki deser. Jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Dodatek masła sezamowego idealnie komponuje się ze smakiem banana. Jeśli macie dojrzałe banany i szukacie nowego pomysłu na ich wykorzystanie, ten przepis sprawdzi się idealnie. Dzięki temu ciasto nie wymaga dodatku cukru ani słodzików. Polecamy go szczególnie także osobom początkującym z pieczeniem, ponieważ przepis zawsze wychodzi i nie wymaga dużo pracy. To także świetna propozycja na drogę lub piknik, ponieważ ciasto nie kruszy się, nie łamie i nie wysycha.
Podzielcie się z nami swoją opinią i zdjęciami w komentarzach 🙂

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  • Do miski wrzuć: 3 dojrzałe banany.
  • Rozgnieć banany widelcem (nie używaj blendera, ponieważ ciasto ma wyjątkowy smak właśnie dzięki większym kawałkom banana).
  • Dodaj 2 jaja, mąkę, sodę, olej i masło sezamowe o smaku czekolady.
  • Wsyp garść rodzynków.
  • Wymieszaj masę łyżką i przelej do formy na ciasto (tzw. „keksówka”).
  • Wstaw ciasto do piekarnika (180 stopni C) na ok. 45 min.
  • Gotowe ciasto polej masłem sezamowym o smaku wanilii i posyp wiórkami oraz pestkami granatu. Smacznego!

Polecane dla Ciebie

Składniki
  • ciasto
    • 3 banany (270g)
    • 2 jaja (180g)
    • 1 łyżka mąki kokosowej (10g)
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5g)
    • 3 łyżki oleju kokosowego (60g)
    • 2 łyżki masła sezamowego czekoladowego (20g)
    • rodzynki (30g)
  • wierzch
    • 2 łyżki masła sezamowego waniliowego (20g)
    • 1 łyżka wiórków kokosowych (5g)
    • 1 łyżka pestek granatu (10g)