Ciasteczka amarantusowe bezglutenowe (amarantuski)

01 Luty, 2018

Dziś przedstawiamy przepis na szybkie i proste ciasteczka amarantusowe (amarantuski). To idealna przekąska, kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. ciasteczka amarantusowe (amarantuski) są przygotowane bez mąki i cukru. Ciasteczka amarantusowe są idealne dla osób na diecie bezglutenowej, diecie wegetariańskiej i diecie bezlaktozowej. Są idealnie chrupiące i z pewnością będą gościć na Waszych stołach często. Dodatek masła orzechowego nadaje im wyraźnego smaku.

PRZEPIS VIDEO TUTAJ

Przepis na ciasteczka amarantusowe (amarantuski)

Ciasteczka amarantusowe Przepis

Samo przygotowanie ciastek zajmuje 5 min, a pieczenie 15-20 min. Po tym czasie możesz cieszyć się smakiem słodyczy bez wyrzutów sumienia.

Jak zrobić ciasteczka amarantusowe

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  • Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na ok. kwadrans.
  • Po tym czasie odsącz daktyle.
  • Wszystkie składniki z wyjątkiem amarantusa dodaj do miski i zmieszaj za pomocą blendera.
  • Dodaj amarantus i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Podziel na ok. 12 kulek i uformuj ciasteczka.
  • Wyłóż ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 15 – 20 minut. Smacznego!

Ciasteczka amarantusowe (amarantuski) – Amarantus

Amarantus (szarłat) to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Aramantus ekspandowany to źródło białka. Zawiera także błonnik, antyoksydanty oraz duże ilości wapnia, żelaza i magnezu. Jest również produktem bezglutenowym. Jest coraz bardziej popularny i łatwo dostać do w supermarketach, a nawet osiedlowych sklepach. Jest bazą do wypieków bezglutenowych.

Polecane dla Ciebie

Produkty użyte do przepisu

Składniki
    • daktyle (100g)
    • 2 jaja (160g)
    • olej kokosowy (50g)
    • masło orzechowe (100g)
    • amarantus ekspandowany (100g)
    • rodzynki (20g)