Brownie z batatów – Dietetyczne ciasto czekoladowe

14 Grudzień, 2017

Było brownie z fasoli, teraz przedstawiamy Wam przepis na przepyszne FIT brownie z batatów i bananów. Ciasto czekoladowe to świetna alternatywa dla słodyczy – ciasto na mące kokosowej i bez cukru. Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe.

Z poniższego przepisu wychodzi 8 porcji ciasta. Jeden kawałek to tylko 167 kcal.

Jak zrobić brownie z batatów?

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • W międzyczasie umyj, obierz, pokrój w małe kawałki i ugotuj batata. Ostudź.
  • Do miski wrzuć wszystkie składniki z wyjątkiem płatków migdałów i masła orzechowego.
  • Całość dokładnie zblenduj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Posyp ciasto płatkami migdałów.
  • Wstaw do piekarnika na 40 min (180C).
  • Po upieczeniu polej łyżką masła orzechowego o smaku czekolady. Smacznego!

Polecane dla Ciebie

Składniki
    • ugotowany batat (200g)
    • mąka kokosowa (50g)
    • banan (90g)
    • kakao (30g)
    • olej kokosowy (30g)
    • 2 miarki Whey 100 Trec Nutrition (30g)
    • ksylitol (20g)
    • garść płatków migdałów (20g)
  • polewa
    • 1 łyżka masła orzechowego o smaku czekolady (20g)
    • 3 jaja